Михајловићева: Насиље над женама мора да престане

Насиље над женама мора да престане

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас петицију за проглашење 18. маја Даном сећања на убијене жене жртве насиља и поручила да насиље над женама у породици или партнерском односу мора да престане.
 
"Ова акција је један од начина да апелујемо да убијање жена у породичном или партнерском насиљу мора да престане", поручила је Михајловићева након што је са сарадницима потписала петицију коју организују Аутономни женски центар и мрежа Жене против насиља и уједно позвала све грађане да подрже ову акцију.
 
Како је навела, у претходних 10 година 326 жена, мајки, сестара, пријатељица убијено је у таквој врсти насиља, а за само 72 сата 2015. године седам жена је изгубило живот.
 
"Једна жена када страда то је проблем, јер није то само губитак живота жене, то је губитак за целу заједницу", рекла је Михајловићева, и додала да у Србији свака друга жена трпи неку врсту насиља - психичког, економског или физичког.
 
„У претходне две године направљено је неколико искорака везаних за израду Стратегије борбе против насиља и партнерства са другим организацијама које се баве тим питањима“, рекла је потпредседница Владе.
 
"То није довољно. Потребна је много већа и јача координација свих институција и, наравно, позив медијима у помоћ да заједно говоримо о томе и причамо о томе не када се већ деси насиље, него пре тога, превентивно", рекла је она.
 
Михајловићева је нагласила да сви треба да се потрудимо да живимо у бољем друштву и да заједничким радом то можемо да се постигнемо.
 
Одговарајући на питање о појединим замеркама на закон о спречавању насиља у породици који је упућен у парламент, а које се односе на то да није предвиђена индивидуална одговорност за државне службенике који не поштују прописе и процедуре када им се жена обрати за помоћ, Михајловићева је рекла да би, уколико буде било потребно, тај закон требало учинити бољим.
 
Она је подсетила да Координационо тело за родну равноправност није било члан Радне групе за израду тог закона, али је у јавној расправи дало одређене ставове.
 
"Надам се да ће министарка правде Нела Кубуровић с дужном пажњом то погледати и можда кроз неке амандмане и побољшати", рекла је Михајловићева, и навела да сви морају да реагују на насиље над женама јер то није питање само државних службеника.