Михајловићева на РТС: Без солидарности жене неће имати већа права

“Драго ми је да је Српска напредна странка изгласала тако важан закон да у Парламенту и локалним скупштинама имамо 40 одсто жена. Важно је да се жене укључују у политички живот и све сфере друштва и да допринесу стварању модерне и отворене Србије”, изјавила је вечерас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић гостујући у емисији “Упитник” на РТС-у.

Она је истакла да од када се бори за женска права прва и главна реч за жене је солидарност, јер без солидарности међу женама неће бити ни већих права жена.
“Однос према женама у политици мора да се промени. Надам се и да ће нови Парламент са 40 одсто жена у њему много лакше донети нови Закон о родној равноправности на који толико дуго чекамо и који је у време када га је Kоординационо тело припремало са партнерима подразумевао увођење квота од 40 одсто у бројне институције, али и увођење родно сензитивног језика, родно одговорно буџетирање и одређене одговорности. И тада и сада верујем да је Србија спремна за њега”, рекла је она.

Михајловићева је истакла и да су квоте веома важне онда када нема жена да их буде, али да неће бити једноставно обезбедити 40 одсто жена на локалу.
“Жене су рационалне, тешко да ће се одлучити да уђу у политику када виде како пролазе жене у политици данас. Али ми смо још увек пионирке и ту смо да правимо пут новим генерацијама жена да уђу у политику и буду део сваке сфере живота. Родна равноправност је заједничка тема и жена и мушкараца и једино важно питање је хоћемо ли модерну и развије у Србију”, изјавила је она.

Потпредседница Владе додала је и да она дубоко верује у оно што ради борећи се за женска права, те да је то разлог зашто иде у Парламент, а не да би је неко бранио од напада.

“Поносна сам на све што смо урадили и као СНС и ја као чланица странке кроз министарство које водим. Не планирам да изађем из политичког живота, нити размишљам о томе да председник Александар Вучић може да се повуче са места председника СНС јер он јесте СНС. Имам пуно поверење у њега и волим да радим са њим”, закључила је она.