Михајловићева: на отварању Војвођанског салона: Позивам и остале да се прикључе иницијативи економског оснаживања жена са села

На отварању Војвођанског салона: Позивам и остале да се прикључе иницијативи економског оснаживања жена са села

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас заједно са председником Покрајинске владе Игором Мировићем и извршном директорком НАЛЕД-а Виолетом Јовановић отварању Војвођанског салона у згради Бановине у Новом Саду.

Михајловићева је том приликом истакла да је пресрећна јер се Покрајинска влада прикључила иницијативи која за циљ има да упосли најмање 1.000 жена са села које су и најугроженије у економском смислу.

“Кроз ову иницијативу до сада смо упослили више од 600 жена. На овај начин не само да чувамо наше вредности и наслеђе, које поносно показујемо свету, већ помажемо женама да се запосле и економски оснаже. И зато позивам све институције да се придруже акцији”, рекла је она.

Михајловићева је подсетила да је пре две године један од салона у Влади Србије уређен рукотворинама које израђују жене са села, чланице Етно-мреже.

“У Српском салону одржавамо састанке са важним делегацијама и сви увек имају пуно питања о овим уметнинама. Као допринос Војвођанском салону, поклон за господина Мировића, азбука у златовезу”, рекла је она.

Игор Мировић изразио је задовољство јер је део велике и успешне иницијативе која подстиче запошљавање жена и промовише све оно што жене стварају чувајући културно наслеђе.
“Хвала потпредседници Владе, која вредно ради на заштити права жена. Овом заједничком иницијативом помажемо развој села од Сомбора до Пирота, а поклањајућу ове рукотворине страним званичницима дајемо им својеврсни отисак душе са ових простора”, рекао је он.

Виолета Јовановић истакла је да се овим и Српским салоном, уређеним златовезима, ћилимима и тканинама жена из Србије, шаље јасна порука о значају очувања наслеђа, мултикултуралности, али пре свега потребе да се економски оснаже жене са села.

“Хвала потпредседници Владе и господину Мировићу на подршци. Они су амбасадори нашег културног наслеђа. Надамо се да ће се и друге институције придружити и да ће се ове рукотворине наћи у нашим дипломатским представништвима и у Новом Саду као европској престоници културе”, рекла је Јовановићева.

Војвођански салон у згради Бановине припремљен је по угледу на Српски салон у згради Владе Србије, који је успостављен на иницијативу и уз подршку потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић, као покровитељке иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“. Салон се отвара са циљем очувања културног наслеђа наше земље и промоције стваралаштва жена и младих у Војводини, које ће бити представљено званичницима који присуствују састанцима.