Михајловићева: Кад чујете психијатра Јована Марића, онда само можете да очекујете даље насиље над женама

Након последњег напада на жену у Београду када је муж насред улице пуцао у супругу, у појединим медијима као да је почела релативизација питања насиља над женама, упозорава потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

“Не желим да се мешам ни у чију уређивачку политику, али када дан након несреће у Београду, када је муж пуцао у супругу, на ТВ Пинку видите тему о насиљу над мушкарцима, онда то сигурно производи опасну релативизацију насиља над женама. Када чујете психијатра Јована Марића како у тој емисији каже “да жена звоца по цео дан по кући, а онда мушкарцу прекипи”, да је “еманципација жена донела велике невоље женама”, да “има жена које мазохистички воле насиље” и говори о свом приватном животу и својим проблемима, онда само можемо да очекујемо наставак насиља над женама”, упозорава Михајловићева.

Председница Координационог тела за родну равноправност каже да је улога медија у смањењу насиља над женама велика и да без медија Србија неће успети да буде друштво без насиља. Она додаје да је и ове године настављена “црна статистика” по броју убијених жена и да је 28 жена убијено у породичном и партнерском насиљу.

“Насиље над женама неће престати све док жене не схвате да морају и треба да пријаве сваки вид насиља. Сваки покушај физичког насиља, сваки шамар, сваку претњу, јер онај ко је спреман да дигне руку на жену, спреман је и да је убије” каже Михајловићева.