Михајловићева: Још боља сарадња са УН о родној равноправности

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Карлом Робин Херши, новом сталном координаторком Уједињених нација у Србији и сталном представницом УНДП о наставку успешне сарадње.

Михајловићева је упознала Хершијеву са приоритетима рада Координационог тела, истакавши значај доношења закона за родну равноправност, социјалну инклузију Рома, реализацију Акционог плана и ИПА пројекте.

„У претходне две године поставили смо родну равноправност као један од приоритета структурних реформи и јавних политика државе. Усвојили смо Националну стратегију за родну равноправност, израдили Индекс родне равноправности, увели родно одговорно буџетирање и припремили нови закон о родној равноправности који ће ускоро бити усвојен“, истакла је Михајловићева.

Она је додала да је Координационо тело успоставило одличну сарадњу са свим државним и локалним институцијама, цивилним сектором и међународним организацијама.

„Сарадња са УН и подршка коју од вас добијамо од посебног су значаја за наше резултате. Желим Вам добродошлицу у Србију, верујући да ће наше партнерство и убудуће бити на тако високом нивоу“, истакла је Михајловићева.

На састанку је било речи и о сарадњи Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са УНДП на пројекту вађења потонуле флоте из Другог светског рата, на основу кога ће бити обављено снимање неексплодираних убојних средстава преосталих на бродовима, као и припрема пројеката који ће бити реализовани кроз програм ИПА 2018.

Хершијева је захвалила потпредседници Владе на досадашњој подршци коју је Координационо тело пружало агенцијама УН у области родне равноправности, додавши да ће наставити сарадњу кроз различите пројекте, ИПА програме и испуњавање Агенде 2030.

Говорећи о положају Рома, речено је да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре усвојило нови Закон о становању, базиран на поштовању људских права, који предвиђа конкретне мере за расељавање и социјалну инклузију Рома. Такође, речено је да је усвојена Стратегија за инклузију Рома од 2016. до 2025. године и да је у припреми Акциони план.