Михајловићева и Чаба: Подршка Канаде за родну равноправност

Михајловићева и Чабо: Подршка Канаде за родну равноправност

Могућности сарадње у области инфраструктурних пројеката, стратешко партнерство са Канадом и унапређење родне равноправности биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зоране Михајловић са амбасадорком Канаде у Србији Кати Чабом.

„Наше две земље остварују континуирани напредак у билатералној сарадњи, пре свега у економским односима. Србија је данас политички и финансијски стабилна земља отворена за сарадњу у инфраструктурним пројектима, ваздушном саобраћају, али и заједничком раду на побољшању положаја жена у Србији. Захвални смо Вам на подршци и помоћи коју нам пружате, с обзиром на искуство у овој области“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Михајловић додала је да Србија завршава Коридор 10 и креће у реализацију нових инфраструктурних пројеката, истакавши као највише приоритете изградњу ауто-путева Ниш-Мердаре-Приштина и Сарајево-Београд, као и реконструкцију брзе пруге Београд-Будимпешта и рехабилитацију пруге Ниш-Димитровград.

Кати Чаба истакла је да је Канада заинтересована за сарадњу у области инфраструктуре, рекавши да поседују експертизу када су јавно-приватна партнерства у питању.

„Пројекти које реализујете су за сваку похвалу, као и резултати које сте постигли на Дуинг бизнис листи Светске банке о условима пословања. То је добар сигнал за инвеститоре. Заинтересовани смо за сарадњу, имајући у виду пројекте које ћете реализовати у наредном периоду“, рекла је Чаба.

На састанку је било речи и о унапређењу ваздушног саобраћаја. Две земље потписале су Споразум о ваздушном саобраћају у мају ове године и у плану је успостављање директне авио линије.

Саговорнице су се сложиле и да је родна равноправност питање од највишег значаја.

„У Канади је родна равноправност приоритет. Србија је урадила пуно на том пољу, желим да за време свог мандата овде будем снажан заговорник и подршка у том процесу. Родна равноправност није само питање људских права, већ и питање економије, јер су жене огроман привредни потенцијал“, рекла је Чаба.

Потпредседница Владе поклонила је амбасадорки Чаба пиротски ћилим, ручни рад који презентује српску културну баштину и које су израдиле жене са села, у оквиру заједничке иницијативе Координационог тела за родну равноправност, НАЛЕД-а и Етно-мреже „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“.