Михајловићева и Бологa: Популациона политика приоритет

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Доином Бологом, регионалном директорком Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА), о наставку сарадње две институције.

Доина Болога је честитала потпредседници Владе на успешном спровођењу политике родне равноправности у Србији, изразивши спремност УНФПА да пружи подршку посебно у областима очувања репродуктивног здравља жена, борбе против родно заснованог насиља и рада са младима.

Саговорнице су се сложиле да је унапређење популационе политике у Србији један од приоритета у наредном периоду и да је потребно спровести озбиљну анализу стања у погледу демографских кретања друштва.

„Демографски проблем постоји одавно, али су га раније владе стављале под тепих. Ми смо формирали тело које ће се овом темом бавити и подршка УНФПА у виду пружања експертизе и података нам је од великог значаја“, рекла је Михајловићева.

Михајловићева и Болога су се сагласиле да Координационо тело пружи помоћ у реализацији Стандардних оперативних процедура за превенцију и заштиту избеглица и миграната од родно заснованог насиља, закључивши да исти принципи могу бити применљиви и у другим случајевима насиља над женама.

Михајловићева је упознала Бологу са приоритетима рада Координационог тела, истакавши значај доношења закона за родну равноправност, реализацију Акционог плана и ИПА пројекте.