Михајловићева: Едукацијом, превенцијом и банком јајних ћелија да чувамо наше жене

Превенција и борба против рака јајника веома су важне јер је у протеклих 20 година у Србији десет хиљада жена умрло од ове болести, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је на конферецији поводом Светског дана борбе против ове болести коју је организовало удружење „Проговори“ рекла да модерна медицина више није само питање преживљавања, већ давање могућности квалитетном животу.

 „Јако је важно да говоримо о сталној едукацији и превенцији рака јајника, јер на тај начин најбоље можемо да сачувамо своје пријатељице, сестре и мајке. Али, држава мора да брине и о младим женама које су у раној фази ове болести, да им кроз формирање банке јајних ћелија омогући да могу да се остваре као мајке. С друге стране, за случајеве жена код којих је болест у поодмаклој фази важно је да им омогућимо да кроз хосписе и заводе буду палијативно збринуте“, рекла је Михајловићева.

Она је поручила да је један од приоритета Координационог тела за родну равноправност Владе Србије здравље жена, али да у борби са овом болешћу морамо сви заједно, координирано, да радимо.

„Рак јајника није проблем само здравства, једног ресора или једног дела друштва, већ сви заједно - држава, цивилни сектор и медији - морамо да дамо свој допринос да 450 наших суграђанки годишње не изгуби живот у борби са овом болешћу“, изјавила је она.

Михајловићева је женама поручила да брину о себи и свом здрављу и одлазе на редовне здравствене прегледе, јер једино на тај начин могу да сачувају свој живот.