Михајловићева девојкама: Пријавите оне који вас сексуално узнемиравају и понижавају

“Чињеница да 80 одсто девојака доживи да јој се звижди на улици, добацује непримереним надимцима попут “цицо” или “мачко”, а више од половине њих добија ласцивне поруке са сексуалном конотацијом је забрињавајућа и говори нам да су жене свакодневно изложене понижавању и узнемиравању”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је поводом истраживања које је спровео Аутономни женски центар рекла да је важно да девојке и жене препознају шта је све сексуално узнемиравање, али и да о томе не ћуте већ да пријаве оне због којих се осећају угрожено.

“Држава је прошле године изменила Кривични законик и по први пут дела попут сексуалног узнемиравања и прогањања препознала као кривична. Било да се ради о непримереним надимцима, слању непристојних порука, додиривању, уношењу у лице, полном узнемиравању - девојке се осећају уплашено и понижено и то је неприхватљиво у друштву које градимо”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је додала и да је рад са младима, од најранијег узраста, од изузетне важности за превенцију оваквих облика понашања.

“Морамо радити са децом, учити их да поштују једни друге, подједнако и дечаке и девојчице едуковати шта је родна равноправност, али и како да препознају сексуално узнемиравање и како да реагују поводом тога”, рекла је она.