Михајловићева девојчицама: Борите се за своје циљеве

„Моја порука свим девојчицама је да, како год то деловало, стаклени плафон не постоји и да ће верујући у себе и борећи се за своје циљеве остварити успехе којима теже“, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је поводом обележавања Дана девојчица у информационо-комуникационим технологијама рекла да нема разлога да област која је данас најпрофитабилнија и која сигурно обећава успех у каријери и високу зараду не буде доступна припадницама женског пола.

„Женама су занимања и интересовања често стереотипно додељена. Навикли смо да у природним и техничким наукама углавном доминирају мушкарци, док су друштвено-језичке науке „резервисане“ за жене. Ипак, све је више жена које на позицијама у ИТ сектору успевају и заузимају кључне, руководеће позиције у компанијама, што недвосмислено доказује да технички свет није резервисан само за мушкарце“, додала је она.

Михајловићева је поручила девојчицама да се боре против предрасуда и храбро бирају свој професионални пут, иако свакодневица пред њих ставља разне изазове.

„Позивам и све друштвено одговорне компаније да подрже развој женског предузетништва, а посебно охрабре учешће девојака и девојчица у информационо-комуникационим технологијама, које су до сада већином биле резервисане за мушкарце“, закључила је Михајловићева.