Михајловићева: Десет милиона динара за помоћ сигурним кућама

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас уговоре о реализацији пројеката у области социјалног становања - помоћи сигурним кућама, са представницима невладиног сектора који се баве овом облашћу.

У буџету министарства за 2017. опредељено је 10 милиона динара за подршку пројектима социјалног становања.

„Ове године одлучили смо да новац добију организације које се баве само сигурним кућама јер желимо да борбу против насиља над женама подигнемо на још виши ниво. Циљ овог конкурса био је да допринесемо побољшању услова становања у сигурним кућама за жене жртве породичног и партнерског насиља, али и да јасно кажемо да је доста насиља над женама“, изјавила је Михајловићева, која је и председница Координационог тела за родну равноправност.

Она је додала да ће кроз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре бити реконструисано 10 сигурних кућа.

„Подршка и помоћ које жене жртве насиља добијају у сигурним кућама је од немерљивог значаја и зато је важно да подржимо њихов рад и обезбедимо одговарајуће услове за боравак у њима“, рекла је Михајловићева, и истакла да је овај конкурс одличан пример сарадње државне управе, локалне самоуправе и цивилног сектора.

Весна Станојевић, координаторка Саветовалишта против насиља у породици, захвалила је на подршци Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„До сада нисмо имали овакву подршку и важно је да препознамо добру вољу која из ове иницијативе проистиче. Кроз овај пројекат обезбедићемо да се жене које су жртве насиља и њихова деца осећају боље, да све оно што им се пружа буде на вишем нивоу и да оне знају да неко мисли на њих“, изјавила је Станојевићева.

Др Нада Падејски Шекеровић, руководилац Сигурне куће у Новом Саду, истакла је да ће се овим пројектом повећати и изградити приступачност сигурним кућама свим женама са инвалидитетом.

„На тај начин шаљемо поруку да су врата социјалне заштите отворена свим женама, без обзира на инвалидитет или друге облике потешкоћа са којима се суочавају“, додала је Падејски Шекеровић.