Михајловићева члан Савета Светске банке за родну равноправност и развој

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић постала је чланица Саветодавног одбора Светске банке за родну равноправност и развој (World Bank Group's Advisory Council on Gender and Development) на позив извршне директорке Светске банке Кристалине Георгијеве.

„Саветодавни одбор, састављен до уважених представника влада земаља широм света, академске заједнице, међународно признатих лидера у приватном сектору и истакнутих експерата у родној равноправности из цивилног сектора, разматра напредак постигнут у родној равноправности на глобалном нивоу и даје препоруке за даље активности у циљу смањења јаза између жена и мушкараца и оснаживања жена. Поштована госпођо Михајловић, част нам је да Вас позовемо да се придружите Савету Светске банке за родну равноправност и развој, уверена да својим залагањем можете дати велики допринос раду овог тела“, наводи се у позивном писму извршне директорке Светске банке.

Потпредседница Владе прихватила је учешће у раду Савета Свестке банке за родну захвалност истакавши задовољство што су напори Координационог тела у претходном периоду препознати на глобалном нивоу.

„Част ми је да могу допринети веома важном процесу унапређења родне равноправности и јачању положаја жена широм света. У последње четири године Република Србија је ставила родну равноправност међу приоритетне области структурних реформи и јавних политика. Улога жена у јавном и политичком животу, као и њихов ангажман у области предузетништва, дипломатије, науке, културе и медија, од изузетног је значаја за унапређење положаја жена и борбу за родну равноправност“, изјавила је Михајловићева.

Саветодавни одбор Светске банке за родну равноправност и развој чине, између осталог, данска министарка за развојну сарадњу, извршна директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), канадска министарка за међународни развој, министар за економско планирање и социјални развој Парагваја, извршна директорка Инситута за жене, мир и безбедност Универзитета Џорџтаун и други истакнути представници владиних институција, цивилног и приватног сектора и академске заједнице.