Михајловићева: Борба против насиља над женама током целе године

„Свака друга жена у Србији трпи неки вид насиља – психичко, физичко или економско. У последњих десет година убијено је више од 330 жена у породичном насиљу, а од почетка ове године до данас убијене су 24 жене. Свесни смо да је насиље над женама огроман проблем и зато је важно да се сви укључимо у борбу против те пошасти. Не само у наредних 16 дана, већ током целе године“, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је рекла да ће Влада Србије и Координационо тело за родну равноправност и ове године ће узети учешће у глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ која се обележава у више од сто земаља света. Кампања почиње данас, на Међународни дан борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра када се обележава Међународни дан људских права.

„Пред важне датуме увек се бавимо бројкама. Да, статистика је поразна. Али ја желим да више не бројимо жртве породичног насиља, већ да уведемо нову статистику - колико насилника је кажњено, колико хитних мера донето, колико њих се нашло иза решетака“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је подсетила да држава доноси законе и стратегије, рекавши и да нови Закон о родној равноправности које је Координационо тело припремило посебну пажњу посвећује превенцији насиља и раду са најмлађима.

„Потребна је стална и активна едукација грађана, да почнемо да пријављујемо насилнике, да не затварамо очи пред насиљем, јер то није приватна ствар, да покажемо више емпатије и бриге за људе око нас. Али и да радимо са најмлађима, да их учимо још у вртићу да поштују једни друге, да насиље није начин да се реше конфликти. Једино тако можемо градити ненасилно друштво којем тежимо“, изјавила је Михајловићева.

Михајловићева је додала да ће на иницијативу Координационог тела за родну равноправност више од 40 градова и општина у Србији учествовати у кампањи „16 дана активизма“.

„Званична боја кампање је наранџаста, као симбол светле и оптимистичне будућности ослобођене од насиља над женама и девојчицама. Као део ове иницијативе знаменитости у градовима широм света су осветљене наранџастом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање. Ове године, поред Београда, и бројне локалне самоуправе у Србији ће симболе својих градова осветлити у наранџасто“, закључила је Михајловићева.