Координационо тело: Жена нема тамо где се доносе одлуке

„Свака озбиљна држава која за циљ има економски и друштвени просперитет залаже се за оснаживање жена и њихово укључивање у политички, економски и друштвени живот. И зато су Влада Србије и Координационо тело за родну равноправност то поставили за један од својих приоритета. Не иде лако и неће бити лако. Али, то не сме бити ничији алиби да на томе не ради“, изјавила је данас Бранка Драшковић, саветница за родну равноправност потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић.

Она је, отварајући конференцију „Лидерке у борби против дискриминације“, рекла да је обавеза и државе и друштва да ствара могућности за бољи положај жена.

„Једино ће оснажене жене моћи да дају пун допринос развоју друштва, јер то заслужују својим способностима, знањем и умећем“, додала је Драшковићева.

Она је подсетила и да је данас у парламенту више од 30 одсто жена, по чему смо пети у Европи.

„Жена данас води Скупштину Србије, води Народну банку Србије, преговоре са ЕУ, пет је министарки у Влади Србије. Али, то је далеко од довољног. На руководећим позицијама дупло је више мушкараца и жена готово да нема тамо где се доносе одлуке“, рекла је Драшковићева.

Она је позвала жене да подрже једна другу и да се боре за своја права, подсетивши да само седам одсто жена тражи и преговара за вишу плату, у односу на 57 одсто мушкараца.

„А када дођу кући с посла, жене проведу двоструко више времена обављајући кућне послове, чиме неплаћени рад у кући представља њихову другу смену“, додала је Драшковићева.

Она је такође указала и на то да се данас, када је време за доношење озбиљних одлука које утичу на цео свет, женски глас слабије чује.

„Када је мушкарац успешан, он се допада и мушкарцима и женама. Када је жена успешна, мање се допада и једнима и другима. Али, иако је реалност таква каква је, ми морамо да се боримо да то променимо“, закључила је она.