Координационо тело важан партнер Агенције ЕУ за родну равноправност

„Влада Србије посвећена је унапређењу родне равноправности и чињеница да је на челу Координациног тела потпредсеница Владе проф. др Зорана Михајловић говори у прилог не само чињеници да имамо јаку политичку вољу да то урадимо, већ да да на том путу имамо подршку наших партнера у Европској унији”, поручила је Гордана Гавриловић, саветница потпредседнице Владе на данашњој конференцији посвећеној десетогодишњем јубилеју Европског института за родну равноправност у Вилнијусу. 

Гавриловићева је рекла да ЕИГЕ и Координационо тело сарађују већ пет година и као једно од важнијих достигнућа истакла Индекс родне равноправности, који је Србија представила два пута, као једина земља ван ЕУ која је то учинила. 

„Србија на свом путу ка ЕУ ради на усклађивању законодавства и политика у складу са европским стандардима. Индекс, као важан статистички алат, помаже нам да видимо где смо у односу на ЕУ, шта је потребно да поправимо и на чему више да радимо у погледу унапређења родне равноправности. У складу са тим ми креирамо јавне политке и активности и захвални смо ЕУ и Европској комисији на подршци”, рекла је она. 

Она је подсетила да је Србија препозната као пример добре праксе на нивоу Уједињених нација када је у питању родно одговорно буџетирање и изразила уверење да ће сарадња са ЕИГЕ и у будућности бити успешна, честитајући у име потпредседнице Михајловић институту јубилеј. 

„Важно је што је данас са нама и европска комесарка за равноправност Хелена Дали и да је Србија, као једина земља ван ЕУ, на данашњем скупу имала прилику да својим европским партнерима представи достигнућа и планове у области родне равноправности”, рекла је Гавриловићева. 

Хелена Дали, европска комесарка за равноправност, отварајући конференцију рекла је да  је ЕИГЕ кључни партнер европских институција и земаља чланица ЕУ, али и шире, те да је родна равноправност један од приоритета нове председнице Европске комисије. 

Виргинија Лангбак, директорка ЕИГЕ истакла је да квалитет и посвећени људи унутар инсититута који покривају различите области у оквиру родне равноправности вредност ове институције. 

Србија сарађује са Европским институтом за родну равноправност у оквиру пројекта сарадње са ЕУ земљама кандидатима за чланство који је финансиран од стране Европске комисије, из ИПА предприступних фондова.