Координационо тело: Охрабрити Ромкиње да се школују

Координационо тело за родну равноправност кроз своја стратешка документа и акционе планове посебну пажњу посвећује подршци вишеструко дискриминисаним и рањивим групама жена, у које спадају и Ромкиње, изјавила је данас Бранка Драшковић, саветница за родну равноправност потпредседнице Владе, проф. др Зоране Михајловић.

Поводом регионалне кампање Месец дана женског ромског активизма „Имам право да имам права“, данас је у Влади Србије одржан састанак са представницима Женског ромског центра Бибија.

Драшковићева је истакла да је посебно забрињавајућ податак да је проценат младих Рома који рано напусте школовање 80,4 одсто, док је у укупној популацији тај проценат 7,8.

„Док у укупној популацији 97 одсто деце упише основну школу, у ромској заједници их је 69 одсто. Основну школу заврши 64 одсто Рома. Такође, средњу школу упише само 22 одсто ромске деце, а рано напусти школовање и не стекне потребне квалификације чак њих 80,4 одсто“, навела је она.

Она је додала и да су рано ступање у брак и малолетничке трудноће велики проблеми који захтевају ангажовање целог друштва и подизање свести о последицама.

„Иако у укупној популацији имамо седам одсто млађих од 18 година који ступају у брак, у ромским насељима их је 57 одсто, а стопа рађања износи 38 одсто“, рекла је Драшковићева.

С друге стране, на састанку је речено да је захваљујући подршци државе у матичне књиге рођених накнадно уписана 21.000 лица, ангажовано 75 здравствених медијаторки, 180 педагошких асистената, док је 525 деце добило стипендије за школовање.

„Како би унапредили положај Ромкиња, важно је да им пружимо подршку да се школују. Једино на тај начин можемо даље радити на запослењу, економском оснаживању и спречавању насиља над женама“, додала је Драшковићева.

Славица Васић из Ромског женског центра Бибија захвалила је Координационом телу за родну равноправност на досадашњој подршци, истакавши да су циљеви овогодишње кампање економско оснаживање Ромкиња, учешће у политичком животу и борба против родно заснованог насиља.

„Проблема је пуно, али заједничким радом постигли смо доста у претходном периоду“, додала је Васићева.

Као позитиван и охрабрујући, наведен је пример госпође Сузане Радосављевић из Лазаревца, која школује своје четворо деце, указујући својим ћеркама да једино ако су образоване могу да се запосле и не дозволе да буду дискриминисане.

Бранка Драшковић је на крају подсетила да је потпредседница Владе именована да координира радом државних органа у вези са унапређењем положаја Рома и Ромкиња у Србији и њиховог укључивања у друштвени, економски, културни и полотички живот, пре свега у областима у којима су најугроженији – упис у матичне књиге, образовање, становање, здравље и запошљавање.

„У складу са тим, усвојили смо нову Националну стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године, формирали Координационо тело за праћење реализације Стретегије, а ускоро ће бити усвојен и Акциони план са конкретним мерама за унапређење положаја ромске заједнице“, истакла је Драшковићева.