Координационо тело: Образовање је кључно за бољи положај Ромкиња

„Једино подршком и охрабривањем младих Ромкиња да се школују можемо говорити о унапређењу положаја припадница ромске националне заједнице. Образована жена води ка економски оснаженој жени, која има снаге да се супротстави насиљу и дискриминацији“, изјавила је данас Бранка Драшковић, саветница за родну равноправност потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић.

Она је, обраћајући се на конференцији „Ромкиње у Србији: достигнућа, изазови и перспективе“, упутила иницијативу за оснивање академског круга Ромкиња како би се младе жене подстакле и охрабриле да наставе школовање, отворе себи могућности запослења и тиме спрече улазак у ране бракове и малолетничке трудноће.

„Знамо да у укупној популацији седам одсто млађих од 18 година ступи у брак, а у ромској заједници раних бракова је 57 одсто, док је стопа раног рађања деце у ромској популацији 38 одсто, у односу на четири одсто у општем становништву“, рекла је Драшковићева.

Она је подсетила и да је потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић именована да координира радом државних органа у вези са унапређењем Рома и Ромкиња у Србији, са посебним освртом на области образовања, здравља, становања, запошљавања и социјалне заштите.

„У претходном периоду постигнути су одређени резултати - Министарство грађевинарства успоставило је ГИС базу података о броју и месту неформалних ромских насеља, олакшан је упис у матичне књиге, уведене су афирмативне мере за школовање ромске деце, преполовљена је стопа смртности новорођених, а мрежа ромских координатора успешно ради на нивоу многих локалних самоуправа“, додала је Драшковићева.

Учесници конференције сложили су се да су усвајање нове Националне стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године и формирање Координационог тела за праћење реализације Стратегије значајни кораци у даљем унапређењу положаја припадника/ца ромске заједнице у Србији.

Конференцију је организовао Одбор за родну равноправност Националног савета ромске националне мањине, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, а она је одржана у оквиру обележавања Светског дана Рома.