Координационо тело: 100 организација и 400.000 људи подржало Закон о родној равноправности

Нацрт закона о родној равноправности до сада је подржало 27 министарстава и независних институција, као и 63 организације синдиката и удружења грађана који заједно броје око 400.000 чланова, саопштило је Координационо тело за родну равноправност, којим председава потпредседница Владе, проф. др Зорана Михајловић. 

„Оваква подршка предлогу закона, односно друштвени консензус који је постигнут, показује колико је овај закон потребан Србији, као и спремност нашег друштва да женама призна право да буду равноправније него данас. Како се овај закон тиче сваког члана нашег друштва, тако је и подршка закону стигла од великог броја друштвених група, од синдиката путара, железничара, комуналних радника, студената и великог броја женских организација. Закон је подржала и Стална конференција градова и општина чији су чланови све општине у Србији“, наводи Координационо тело. 

Додаје се и да оваква подршка обавезује све учеснике процеса доношења овог закона да нема одустајања од основних принципа: да жене више него данас учествују на местима на којима се доносе кључне одлуке, да о родној равноправности учимо децу од малих ногу и да заштитимо жене од несавесних послодаваца.  

„Питање форме је ко ће предложити закон који је важан за пут Србије у Европску унију. А форма не треба да сакрије суштину, а то је да ће овај закон донети много већа права свим грађанкама и грађанима наше земље. Зато је важан“, наводи се у саопштењу Координационог тела. 

Предлог закона о родној равноправности добио је позитивно мишљење 27 институција и независних тела: Министарства финансија,  Министарства привреде, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства за заштиту животне средине, Министарства рударства и енергетике, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства правде, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства спољних послова, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства здравља, Министарства омладине и спорта, културе и информисања, Министарства за европске интеграције, министра без портфеља задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику, министра без портфеља задуженог за иновације и технологију, Канцеларије за људска и мањинска права, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, Републичког секретаријата за јавне политике, Привредне коморе Србије, Повереника за заштиту равноправности, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана. 

Закон су подржале и следеће организације и удружења грађана: Конфедерација слободних синдиката која броји 40 синдиката, Самостални синдикат путара Србије, Синдикат медицинских сестара и техничара Србије, Синдикат запослених у комунално-стамбеној делатности, Синдикат железничара Србије, Грански синдикат индустрије, енергије и рударства „Независност“, Стална конференција градова и општина, Сигурна кућа Ниш, Удружење Ромкиња „Освит“, Саветовалиште против насиља у породици, Удружење пословних жена Србије, Аутономни женски центар, Женска платформа за развој Србије, Удружење жена летача Србије, Кућа кластера - мрежа 16 женских удружења и кластера женског предузетништва из југоисточне Србије, Синдикат српских железница, Синдикат „Србија карга“, Европско удружење студената права, Студентски центар за регионалну сарадњу, Унија студената Економског факултета, Унија студената Правног факултета, Центар за едукацију и друштвену еманципацију младих, студент продекан Правног факултета, Центар за међународне односе и културну сарадњу студената Србије и Привредно друштво „Желтурист“.