Комитет УН у Женеви: Србија много напредовала у родној равноправности

Комитет Уједињених нација за људска права у Женеви похвалио је резултате које је Србија постигла у области родне равноправности, посебно истичући јачање институционалног и стратешког оквира, борбу против родно заснованог насиља и веће учешће жена у политичком и јавном животу земље, саопштено је из Координационог тела за родну равноправност.

У дводневеном дијалогу са члановима Комитета УН за људска права у Женеви, делегација Србије је 7. и 8. марта представила Трећи периодични извештај о примени Међународног пакта о грађанским и политичким правима.

„Чланови Комитета истакли су да је Србија остварила значајне резултате када је у питању унапређење положаја жена у Србији. У конструктивном дијалогу упознали смо их са активностима које спроводимо кроз Националну стратегију за родну равноправност, резултатима Индекса родне равноправности, али и мерама које ће донети нови закон о родној равноправности који припремамо“, рекла је Гордана Гавриловић, саветница у Кабинету потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајловић.

Комитет УН похвалио је напоре Србије да повећа учешће жена у политичком и јавном животу, јачање локалних механизама за родну равноправност, али и помоћ вишеструко дискриминисаним и рањивим групама жена, посебно Ромкиња и жена са инвалидитетом.

„Комитет је препознао и чињеницу да на челу Координационог тела имамо потпредседницу Владе, што јасно говори у прилог решености Србије да ову област унапреди“, истакла је Гавриловићева.

Делегација Србије је Комитету пружила конкретне информације о мерама које држава предузима, како би обезбедила ефикасно спровођење политика у области антидискриминације, превенције и санкционисања говора мржње, реформи правосуђа, као и медијским слободама.