Гојковић у седишту УН на скупу поводом Међународног дана жена

2
3
4
5
6
9
7

Потпредседница Владе Србије, председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић присуствовала је у седишту Уједињених нација поводом 8. марта, Међународног дана жена, скупу „DigitALL: Innovation and technology for gender equality“ који је организовала директорка „UN Women“ Симе Бахус.

На скупy, који је одржан симболично у знаку плаве боје, учесницима су се обратили Саба Короси, председник 77. заседања Скупштине УН и Метју Џојин, председавајућа 67. комисије Комисије за положај жена. 

Током дискусије указано је на важност заштите права жена и девојака у дигиталним просторима, односно решавања проблема родно заснованог насиља и дигиталног насиља. 

Дискусија у оквиру одржавања 67. заседања Комисије за статус жена (CSW) на тему „Иновације и технологије за родну равноправност“ организована је у циљу размене мишљења и искуства, као и истицања потреба за инклузивном и трансформативном технологијом и дигиталним образовањем жена од најранијег узраста. Догађај на високом нивоу окупио је министре, представнике водећих међународних организација и активиста за родну равноправност, технологе, иноваторе и предузетнике како би се нагласила улога жена и девојака и указало на важност смањења дигиталног, као и економско - социјалног родног јаза и истакла улога свих заинтересованих страна у побољшању приступа дигиталним алатима. 

„Дигитална родна равноправност представља један од кључних ресурса за развој имајући у виду суочавања са глобалним феноменима као што су старења друштва и све већа образовна достигнућа младих жена. Уз оснаживање свести о значају дигиталне родне равноправности, циљ можемо достићи само посвећеношћу и солидарношћу на међународном плану а верујем да ће рад Комисије у седишту УН, у Њујорку где је борба за једнакост полова и започета, бити значајан искорак на том путу“, поручила је из Њујорка Маја Гојковић.