Децa и жртве насиља не смеју бити предмет кампање

Било који вид породичног и вршњачког насиља, а посебно случајеви чији је исход губитак живота једног детета, не сме бити предмет злоупотреба политичких актера и странака, ни у предизборној кампањи нити ван ње.

Обраћање мајке Алексе Јанковића, дечака који је извршио самоубиство због насиља које је трпео од вршњака у школи, на митингу Саше Јанковића, најдрастичнији је пример злоупотребе деце зарад политичке кампање, посебно због тога што је реч о преминулом детету, чија се смрт и породична трагедија користе у политичке сврхе.

Као доскорашњи заштитник грађана, Саша Јанковић би требало да зна да је једно кад се појединачним случајевима насиља бави као заштитник грађана, а сасвим друго кад се они користе у политичке сврхе, у циљу изношења критике на рачун државних институција.

Позивамо институције система – заштитника грађана, повереника за заштиту равноправности, Канцеларију за људска и мањиска права, Савет за права детета, као и невладине организације које се баве заштитом права детета и проблемом насиља - да реагују и не дозволе да се трагедија Алексе Јанковића и чланови његове породице злоупотребљавају зарад дневне политике, а још мање да такво понашање постане пракса у нашем политичком животу.

Координационо тело за родну равноправност апелује на све учеснике у политичком животу, а посебно у предстојећој предизборној кампањи, да не користе жртве породичног и вршњачког насиља и чланове њихових породица за политичку промоцију, већ да дају допринос заједничким напорима у борби против овог озбиљног друштвеног проблема.