Борба против насиља над женама да траје током целе године

Borba protiv nasilja

„Борба против насиља над женама, као највеће пошасти сваког друштва, не сме да траје само током глобалне кампање 16 дана активизма против насиља над женама, већ том задатку морамо да будемо посвећени током целе године“, изјавила је данас проф. др Бранка Драшковић, саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност.
Она је, говорећи на Округлом столу „Проговори – против насиља се избори“ истакла да држава гради институционални и стратешки оквир, као кључни предуслов борбе против родно заснованог насиља, али да је задатак свих актера друштва подизање свести о постојању насиља и указивање на значај овог проблема.
„У претходном периоду усвојили смо нову Националну стратегију за родну равноправност и Акциони план за њено спровођење, израдили предлог Закон о родној равноправности и покренули пројекат Интегрисани одговор на насиље над женама како би положај жена у друштву поправили. Али сви заједно, партнерски, морамо учинити више“, истакла је Драшковић.
Драшковић је посебно нагласила значај превенције и рада са младима, истакавши да је образовање веома важно у спречавању насиља.
„Образовање је кључан фактор који води ка економској независности жена. Једино образована и економски оснажена жена може да каже одлучно не насилнику“, додала је Драшковић.
Осврћући се на положај Рома и Ромкиња у Србији, она је истакла да је Влада усвојила Националну стратегију социјалног укључивања Рома и Ромкиња са циљем потпуне укључености припадника ромске националне заједнице у друштвени, економски, кулутрни и политички живот земље.
„Посебно смо радили на областима становања, образовања и здравља, успоставили ГИС базу података, омогућили упис у матичне књиге и на тај начин направили крупне помаке у остваривању пуног приступа правима Рома и Ромкиња“, рекла је Драшковић.
Обраћајући се на скупу који је организовала Ромска женска мрежа „Бибија“ Драшковић је истакла да велики број ромских девојчица и дечака рано прекине школовање и да је то један од фактора касније изложености насиљу.