Mihajlovićeva: Umesto ubijenih žena da brojimo nasilnike iza rešetaka

да бројимо насилнике иза решетака

Izuzetno sam ponosna na to što je Srbija preko Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost uključena u globalnu kampanju “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama”, koja počinje sutra. Dobro je što će i Srbija, kao i čitav svet, uglas reći: “Stop nasilju nad ženama!”
 
Nasilje nad ženama je veliki problem u Srbiji, toliki da nije dovoljno da se ovim problemom bavimo samo ovih 16 dana, već 365 dana u godini. Potrebna je stalna i aktivna edukacija čitavog društva da je bilo kakvo nasilje nad ženama nedopustivo.
 
U ovakvim prilikama uvek se bavimo jezivom statistikom ubijenih žena u porodičnom i partnerskom nasilju. Jako dobro znam da je 30 žena platilo glavom zbog nasilnika koji misle da su žene njihova svojina, kao i da je za 10 godina ubijeno 326 naših majki, sestri, supruga, jednih od nas… 
 
Hajde da pokušamo da uvedemo jednu novu statistiku. Da umesto ubijenih žena počnemo da brojimo koliko će nasilnika završiti iza rešetaka zbog nasilja nad ženama. Hajde da konačno krenemo da prijavljujemo nasilnike, jer sigurno svako od nas zna ženu koja trpi bilo koji oblik nasilja. U tome će nam pomoći i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je usvojen u parlamentu. 
 
Nasilje nad ženama nije ničija privatna stvar. Zato, prijavite nasilnike i spasite žene!