Mihajlovićeva: Nasilje nad ženama mora da prestane

Насиље над женама мора да престане

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas peticiju za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja i poručila da nasilje nad ženama u porodici ili partnerskom odnosu mora da prestane.
 
"Ova akcija je jedan od načina da apelujemo da ubijanje žena u porodičnom ili partnerskom nasilju mora da prestane", poručila je Mihajlovićeva nakon što je sa saradnicima potpisala peticiju koju organizuju Autonomni ženski centar i mreža Žene protiv nasilja i ujedno pozvala sve građane da podrže ovu akciju.
 
Kako je navela, u prethodnih 10 godina 326 žena, majki, sestara, prijateljica ubijeno je u takvoj vrsti nasilja, a za samo 72 sata 2015. godine sedam žena je izgubilo život.
 
"Jedna žena kada strada to je problem, jer nije to samo gubitak života žene, to je gubitak za celu zajednicu", rekla je Mihajlovićeva, i dodala da u Srbiji svaka druga žena trpi neku vrstu nasilja - psihičkog, ekonomskog ili fizičkog.
 
„U prethodne dve godine napravljeno je nekoliko iskoraka vezanih za izradu Strategije borbe protiv nasilja i partnerstva sa drugim organizacijama koje se bave tim pitanjima“, rekla je potpredsednica Vlade.
 
"To nije dovoljno. Potrebna je mnogo veća i jača koordinacija svih institucija i, naravno, poziv medijima u pomoć da zajedno govorimo o tome i pričamo o tome ne kada se već desi nasilje, nego pre toga, preventivno", rekla je ona.
 
Mihajlovićeva je naglasila da svi treba da se potrudimo da živimo u boljem društvu i da zajedničkim radom to možemo da se postignemo.
 
Odgovarajući na pitanje o pojedinim zamerkama na zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je upućen u parlament, a koje se odnose na to da nije predviđena individualna odgovornost za državne službenike koji ne poštuju propise i procedure kada im se žena obrati za pomoć, Mihajlovićeva je rekla da bi, ukoliko bude bilo potrebno, taj zakon trebalo učiniti boljim.
 
Ona je podsetila da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost nije bilo član Radne grupe za izradu tog zakona, ali je u javnoj raspravi dalo određene stavove.
 
"Nadam se da će ministarka pravde Nela Kuburović s dužnom pažnjom to pogledati i možda kroz neke amandmane i poboljšati", rekla je Mihajlovićeva, i navela da svi moraju da reaguju na nasilje nad ženama jer to nije pitanje samo državnih službenika.