“Родна равноправност није никаква привилегија нити пуко залагање за права неких мањинских група, родна равноправност је база одрживог развоја, заједничка платформа око које сви треба да се окупимо и без које нема развоја ни будућности”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић. 

Она је, отварајући конференцију “Жене лидери промена”, истакла да је родна равноправност данас незаобилазна тема, да подразумева стварање једнаких услова и могућности за жене и мушкарце, те да ту има још доста посла. 

“Урадили смо доста кад је борба против насиља над женама у питању, изменили смо и донели нове законе и жене се данас опредељују за то да насиље пријаве. Оно што нисмо успели да урадимо јесте борба против предрасуда и стереотипа и подизање свести о родној равноправности. Такође, нисмо још увек успели да донесемо закон о родној равноправности и то морамо што пре да учинимо јер нам управо тај закон омогућава стварање једнаких услова за све грађане и грађанке Србије”, рекла је она. 

Потпредседница Владе је истакла да и поред тога што су жене на челу многих институција, оне су и даље 16% мање плаћене од мушкараца, те да не постоји ниједан разлог да не буде више жена на руководећим позицијама, да управљају новцем и менаџментом. 

“Када се дете разболи или има проблема у школи, када су нам родитељи болесни, жена је та која излази с посла и посвећује се нези. Жена је та која ради три сата дуже у домаћинству. А зашто и једно и друго не би имали слободно време, ишли на породиљско одсуство или делили породичне и кућне обавезе? И даље је једна половина становништва неравноправна и ако хоћемо да идемо корак напред, о родној равноправности морамо да говоримо од обданишта и школа, да се учимо солидарности и да мушкарце укључимо у борбу за једнака права свих”, рекла је она. 

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, рекла је да ова тема у основи има оснаживање девојчица и жена у родној равноправности, односно запошљавању, образовању, здрављу и предузетништву. 

“Наш циљ је стварање једнаких могућности за све, јер је то предуслов за стварање друштва у ком сви остварују своје потенцијале”, рекла је она. 

Иванка Поповић, ректорка Београдског универзитета, истакла је да је тема конференције значајна јер указује на примере добре праксе и даје подстицај женама за даљи развој. 

“Важно је и да говоримо о друштвеном положају професија у образовању. Морамо да радимо више на стварању равноправних услова за све, да свако ко је компетентан за неки посао има једнаке могућности да се и оствари”, рекла је она.